ANP11 mrt '13 15:16Aangepast op 11 mrt '13 15:49

Akkoord Iberia en vakbonden komt dichterbij

EPA
EPA

MADRID (AFN/RTR) - Vliegmaatschappij Iberia en de Spaanse vakbonden voor luchtvaartpersoneel zijn een stap dichter bij een akkoord over de op handen zijnde ontslagen. Maandag stemden zowel de Spaanse luchtvaartmaatschappij als de belangenorganisaties voorlopig in met een voorstel van een bemiddelaar van de overheid. Woensdag wordt definitief besloten of beide partijen akkoord gaan.

In dat voorstel is opgenomen dat 666 werknemers minder zullen worden ontslagen. Ook wordt de ontslagpremie voor hen die hun congé wel krijgen, verhoogd. Iberia was in eerste instantie van plan om ruim 3800 mensen te ontslaan. Het personeel ging daarop over tot stakingen, waardoor de luchtvaartmaatschappij de afgelopen weken honderden vluchten moest schrappen. Iedere dag dat er werd gestaakt, kostte Iberia zo'n 3 miljoen euro.

Volgens moederbedrijf IAG zijn de voorgenomen bezuinigingen essentieel, wil Iberia kunnen overleven in een markt waarin de concurrentie steeds sterker wordt en de brandstofkosten hard oplopen. Het bedrijf wil ook flink het mes zetten in de salarissen en andere arbeidsvoorwaarden. Voorlopig doet het evenwel water bij de wijn om verdere stakingen te voorkomen.

De Spaanse minister van Publieke Werken, Ana Pastor reageerde verheugd. Zij zei erop te rekenen dat Iberia en de bonden samen zullen werken om tot een oplossing te komen. ,,De luchtvaartsector, en Iberia in het bijzonder, is erg belangrijk voor de toekomst van ons land'', zei de bewindsvrouw. ,,Ten eerste voor de werknemers, maar ook voor onze luchthavens, het toerisme en onze verbindingen met Latijns-Amerika.''

Gerelateerde artikelen