ANP12 mrt '13 11:50

Kamer verwonderd over nieuwe naam zenders

Jasper van Dijk. ANP
Jasper van Dijk. ANP

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is dinsdag met verwondering gereageerd op de plannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de zendernamen te veranderen. ,,Dit lijkt me bij voorbaat kansloos. Hier zit niemand op te wachten'', stelt CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

VVD-Kamerlid Matthijs Huizing noemt de naamsverandering van Nederland 1 naar NPO 1 voorbarig. ,,We zitten midden in de discussie over de toekomst van de Publieke Omroep. Laten we die eerst afmaken alvorens hier geld aan uit te geven."

De NPO denkt nu 153.000 euro nodig te hebben voor de wijzigingen. Overigens gaf de NPO vorig jaar al 100.000 euro uit om het internetadres npo.nl over te nemen van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie.

D66

Ook D66 is kritisch over de veranderingen. ,,De hoge kosten voor de nieuwe naam en de logo's zijn moeilijk te rijmen met alle bezuinigingen'', stelt Kamerlid Kees Verhoeven. Bovendien ziet hij weinig heil in de naamswijziging. ,,Nederland 1 is een naam die staat en voor iedereen herkenbaar is. Dus waarom zou je die wijzigen?''

De SP vindt het besluit om zoveel kosten te maken eveneens onbegrijpelijk. Kamerlid Jasper van Dijk: ,,We hebben nu elke euro nodig om goede programma's te maken, niet om nieuwe logo's te ontwerpen.'' Bovendien is het een discussie over de verpakking van de zender en niet over de inhoud, vindt hij.

Inhoudelijke discussie

Daar sluit Verhoeven zich bij aan. ,,Het gaat steeds over de organisatie, over fusies, bezuinigingen en nu weer over de naam, terwijl we eigenlijk een inhoudelijke discussie moeten voeren over welke keuzes de publieke omroep moeten maken.''

Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA stelt in een reactie dat de politiek niet gaat over welke namen de publieke omroep aan zenders of programma's geeft. ,,Als politiek zorgen wij voor randvoorwaarden waarmee de publieke omroep goede programma's kan maken. Verder hoort onze bemoeienis niet te gaan.

Gerelateerde artikelen