ANP15 mrt '13 15:52Aangepast op 15 mrt '13 16:49

Beurzen zakken verder weg

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zakten vrijdagmiddag verder weg. Koersverliezen op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex zijn recordreeks lijkt te staken, zorgden ook in Europa voor extra verkoopdruk. Daarnaast stond de handel in het teken van de expiratie van optiecontracten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 353,52 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 538,49 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,3 en 0,6 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na 2 uur handelen 0,1 procent lager. Daarmee lijkt een einde te komen aan de tiendaagse winstreeks van de Amerikaanse hoofdindex. Een flinke daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten zette de stemming onder druk.

Shell

Een daler in de AEX was olieconcern Shell met een min van 1,7 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JPMorgan. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste stijger met een winst van 3,5 procent. Het aandeel profiteerde van mediaberichten over twee grote contracten van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas.

ArcelorMittal zakte 0,4 procent. Het staalconcern liet tijdens een bijeenkomst met investeerders weten de kosten eind 2015 met 3 miljard dollar te hebben verlaagd. Het concern hield verder vast aan zijn prognoses voor 2013 en gaf aan dat de vraag naar staal dit jaar wereldwijd waarschijnlijk met 3 tot 3,5 procent groeit.

ASMI

In de MidKap stond vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen onderaan met een verlies van 3,7 procent. Grootste stijger was chiptoeleverancier ASMI met een plus van 2,7 procent. Het aandeel stond deze week flink onder druk nadat beleggers teleurgesteld reageerden op de uitkomsten van het onderzoek naar de onderwaardering van het bedrijf.

Ziggo zakte 1,9 procent. Het kabelbedrijf nam Esprit Telecom over voor 18 miljoen euro. Esprit Telecom is een leverancier van spraak- en datadiensten aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Volgens analisten van ING is de overname een goede zet van Ziggo.

H&M

In Stockholm verloor Hennes & Mauritz (H&M) ruim 1 procent. De Zweedse modeketen zag de vergelijkbare omzet in februari sterker dan verwacht afnemen. Het was de vijfde maand op rij dat de verkopen een daling lieten zien.

De euro was 1,3078 dollar waard, tegen 1,3026 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93,52 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder, op 110,14 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen