ANP9 mrt '13 15:55Aangepast op 9 mrt '13 19:43

Snel meer banen in VS

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse economie genereert sneller banen dan verwacht. Cijfers van het ministerie van Arbeid geven aan dat er in februari 236.000 mensen een baan hebben gevonden, veel meer dan verwacht.

Velen van hen zijn in de bouw aan het werk gegaan, wat positief nieuws betekent over het herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt. De werkloosheid is nu gedaald tot 7,7 procent, het laagste niveau sinds eind 2008.

Economen zien de dalende werkloosheid als een zeer goed teken voor de herstellende Amerikaanse economie. Ze vrezen echter wel dat de bezuinigingen en lastenverzwaringen die dit jaar ingaan, het herstel geen goed zullen doen.

Koopkracht

Het compromis rond de 'fiscal cliff' begin dit jaar zorgt ervoor dat Amerikanen meer belasting gaan betalen, wat hun koopkracht aantast. Vorige week gingen ook automatische, lukrake bezuinigingen in op de overheidsuitgaven. Dat kwam doordat de Republikeinse en Democratische politici het oneens bleven over alternatieve bezuinigingen. De komende maanden wordt voor tientallen miljarden gekort.

Dat het op dit moment nog zo goed gaat, is volgens experts in Amerikaanse media een teken dat de bezuinigingen nog niet de dramatische gevolgen hebben die werden gevreesd. ,,De capriolen van Washington zullen het herstel niet laten ontsporen'', aldus een van de economen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen