ANP31 jul '13 11:51

Beurzen maken pas op de plaats

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen maakten woensdag een pas op de plaats.

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen maakten woensdag een pas op de plaats. De stemming bleef terughoudend in afwachting van belangrijke macrocijfers uit de VS en het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

,,Er gebeurt weinig spannends en de beurzen blijven een beetje hangen. Iedereen is in afwachting van de uitkomsten van de vergadering van de Federal Reserve, die vanavond naar buiten komen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag onveranderd op 368,91 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 542,09 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt bleven ongewijzigd. De FTSE in Londen deed het beter met een winst van 0,7 procent.

Eurozone

Op macro-economisch vlak bleek dat de werkloosheid in de eurozone in mei is uitgekomen op 12,1 procent. Dat is even hoog als in de 4 voorgaande maanden. De inflatie in het eurogebied bleef in juli onveranderd op 1,6 procent.

Anheuser-Busch InBev steeg in Brussel 7,6 procent. De grootste bierbrouwer ter wereld heeft in het tweede kwartaal meer winst gemaakt. Er werd meer duurder bier verkocht in de Verenigde Staten en in Azië namen de verkopen toe. Concurrent Heineken won in Amsterdam 2 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX.

Wolters Kluwer

Informatieleverancier Wolters Kluwer, die woensdag halfjaarcijfers bekendmaakte, was de grootste daler in de AEX met een min van 2 procent. Ook vastgoedconcern Unibail-Rodamco leverde 2 procent in. Verzekeraar Aegon zakte 0,9 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

In de MidKap waren beleggers niet te spreken over de resultaten die Arcadis naar buiten bracht. Het advies- en ingenieursbureau stond onderaan met een verlies van 8 procent. Ook de resultaten van BE Semiconductor Industries (Besi) stelden teleur. De toeleverancier aan de chipindustrie verloor bijna 7 procent in waarde.

Bayer

Bayer klom ruim 3 procent in Frankfurt en werkte daarmee een eerder verlies weg. Het Duitse chemieconcern liet weten er minder zeker van te zijn dat de voor 2013 gestelde doelen gehaald zullen worden. In Parijs won BNP Paribas 0,8 procent. De Franse bank boekte in het tweede kwartaal 4,7 procent minder winst door de economische crisis en een toename van de voorzieningen op slechte leningen.

De euro was 1,3270 dollar waard, tegen 1,3260 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 103,46 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 106,35 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen