ANP1 jan '13 21:49

Leider Republikeinen Huis tegen akkoord

EPA
EPA

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De kans dat het Huis van Afgevaardigden dinsdag voor het begrotingsakkoord gaat stemmen, leek in de loop van de dag steeds kleiner te worden. De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, liet na een ontmoeting met zijn directe collega's weten de begrotingsdeal niet te kunnen steunen. Cantor wil, evenals andere Republikeinen in het Huis, dat de afspraken die al wel door de Senaat zijn goedgekeurd, worden aangepast.

De Republikeinen zijn ontevreden omdat naar hun mening de overheidsuitgaven nauwelijks worden ingeperkt, terwijl er wel sprake is van forse belastingverhogingen. Het is nu nog onduidelijk of er nu dinsdag nog zal worden gestemd over het begrotingsakkoord zoals dat maandag kort voor de jaarwisseling door president Barack Obama en de Republikeinse leiders uit de Senaat is gesloten. Mogelijk komt er geen stemming maar wordt de deal naar de Senaat teruggestuurd om te worden aangepast.

De leider van de Democraten in het Huis, Nancy Pelosi, pleitte dinsdag er voor wel een stemming te houden. Het akkoord verdient volgens haar een ,,duidelijk ja of nee''.

De Amerikaanse president BarackObama riep de leden van het Huis van Afgevaardigden eerder op de begrotingsdeal dinsdag goed te keuren. De maatregelen moeten voorkomen dat de Verenigde Staten verder richting de zogenoemde fiscalcliff afglijden. Als de afspraken over de staatsfinanciën niet voor woensdagochtend door het Huis van Afgevaardigden komen, zullen aandelenbeurzen wereldwijd een negatieve reactie laten zien, is de verwachting.

.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen