ANP23 mei '13 14:50Aangepast op 23 mei '13 15:07

Zoektocht naar miljoenen Hakkelaar opgegeven

ROTTERDAM (ANP) - Een lange zoektocht naar het veronderstelde misdaadfortuin van de gewezen drugsbaron Johan V., alias de Hakkelaar, is zonder resultaat gebleven. Justitie geeft het op en heeft de verdenking van witwassen tegen V. laten vallen. De zaak wordt geseponeerd, heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag gemeld.

De Hakkelaar gold als een van de grootste Nederlandse drugshandelaren uit de jaren 90. V. stond aan het hoofd van een organisatie die 'de Firma' werd genoemd. De bende smokkelde enorme hoeveelheden hasj naar het Europese en Amerikaanse continent, vooral vanuit Pakistan. In 1998 werd V. hiervoor veroordeeld.

De Belastingdienst heeft een inschatting gemaakt van het geld dat V. met de drugstransporten zou hebben verdiend en hem een naheffing van ruim 123 miljoen euro opgelegd. Omdat hij weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen én zijn belastingschuld niet voldeed, is V. een jaar in gijzeling genomen.

In het onderzoek naar het vermogen van de Hakkelaar doorzochten de FIOD en de politie vorig jaar oktober een aantal woningen en bedrijven. V. werd opnieuw aangehouden en zat 6 weken vast. Bij een doorzoeking van een zoon van V. stuitte de politie op 5000 xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor de productie van synthetische drugs.

Gerelateerde artikelen