ANP1 jun '13 18:59

Politie komt in 174 gemeenten te vaak te laat

HILVERSUM (ANP) - Nog altijd lukt het de politie niet om vaak genoeg op tijd te komen in veel Nederlandse gemeenten. De politie meldde zaterdag dat agenten in 174 gemeenten er te vaak te lang over doen om bij een calamiteit te komen, tegen 171 vorig jaar. Anderzijds komt de politie landelijk gezien in 92,4 procent van de gevallen op tijd.

De politie moet in 90 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig zijn na de melding van een noodgeval via 112. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) zegde vorig jaar juni toe dat die norm voor het einde van het jaar overal gehaald moest worden. Dat is niet gelukt, meldt RTL Nieuws zaterdag. In 40 gemeenten was de politie zelfs in meer dan 20 procent van de gevallen te laat.

De politie weet de norm niet te halen, omdat bepaalde gebieden lastig te bereiken zijn. B-wegen, bruggen en tunnels zorgen voor oponthoud. Als voorbeeld geeft de politie de provincie Zeeland, waar de norm lager ligt omdat het gebied uitgestrekt is. Als de politie te lang onderweg is, wordt vaak telefonisch contact gehouden.

Volgens de politie zijn agenten landelijk gezien in 92,4 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig en wordt in slechts drie politieregio's de norm niet gehaald. ,,De politie heeft in het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan verbetering van de aanrijtijden. Burgers moeten er van op aan kunnen dat de politie zo snel mogelijk ter plaatse is om noodhulp te verlenen'', laat hoofdcommissaris Ruud Bik weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen