ANP15 mrt '13 07:54Aangepast op 15 mrt '13 08:34

‘Amsterdamse beurs begint hoger’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten openen. Beleggers hopen op sterke Amerikaanse macrocijfers die de opmars verder kunnen ondersteunen.

,,De AEX opent 1 punt hoger in navolging van de ongekende recordreeks op Wall Street. De Dow-Jonesindex boekte deze maand op alle handelsdagen winst. Het is vandaag ook expiratiedag en de Duitse DAX en de S&P 500 zouden mogelijk op recordniveaus kunnen eindigen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Aan het bedrijvenfront zal Shell mogelijk reageren op een advieswijziging. De Amerikaanse bank JP Morgan verlaagde het beleggingsadvies voor het olieconcern.

Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo liet donderdag na de slotbel weten zijn dienstverlening voor de zakelijke markt uit te breiden met de overname van Esprit Telecom. De overnamesom bedraagt 18 miljoen euro. Esprit Telecom is een leverancier van spraak- en datadiensten aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Wetenschappelijk uitgever Brill gaf eveneens nabeurs aan vorig jaar meer winst te hebben behaald bij een vrijwel gelijk gebleven omzet. Overnames die in 2012 werden gedaan zullen dit jaar 8 tot 9 ton bijdragen aan de omzet, voorspelde topman Herman Pabbruwe in een gesprek met het ANP.

Nikkei

De effectenbeurzen in het Verre Oosten wisten vrijdag overwegend winsten te boeken. In Tokio ging de Nikkei 1,5 procent hoger het weekeinde in. Het Japanse parlement keurde de benoeming van Haruhiko Kuroda als nieuwe gouverneur van de Bank of Japan goed. Kuroda wordt gezien als een voorstander van verdere versoepelingsmaatregelen door de Japanse centrale bank.

Aan de lange rally op de Amerikaanse aandelenmarkten is ook donderdag geen einde gekomen. De Dow-Jonesindex, die de laatste week record op record stapelt, boekte de tiende dagwinst op rij. Dat was sinds 1996 niet meer voorgekomen.

Stevige winsten

De Dow won 0,6 procent en scherpte daarmee het record opnieuw aan, tot 14.539,14 18 punten. De S&P 500 steeg eveneens 0,6 procent tot 1563,23 punten, vlak onder het bijna 6 jaar oude record van 1565,15 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,4 procent bij en sloot op 3258,93 punten.

De Europese effectenbeurzen lieten eerder op de dag ook stevige winsten zien. Beter dan verwachte jaarresultaten van de Italiaanse verzekeraar Generali zorgden voor een optimistische stemming onder beleggers.

Euro

De AEX in Amsterdam sloot 1,1 procent hoger op 355,85 punten. De MidKap kreeg er 0,4 procent bij en eindigde op 540,66 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen de 0,7 en 1,1 procent, die in Milaan zelfs 2,5 procent.

De euro was vrijdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3040 dollar waard, tegen 1,3026 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 93,23 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder.

Gerelateerde artikelen