ANP18 jan '13 20:11Aangepast op 18 jan '13 22:33

VS willen absolute zekerheid over Dreamliner

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - De Boeing 787 Dreamliner mag pas weer vliegen als de luchtvaartautoriteiten in de Verenigde Staten er ,,1000 procent zeker'' van zijn dat het toestel veilig is. Dat heeft de Amerikaanse transportminister Ray LaHood vrijdag gezegd.

De VS zetten de Boeing 787 eerder deze week na een reeks veiligheidsincidenten aan de grond, net als veel andere landen. LaHood zei niet te kunnen voorspellen wanneer luchtvaartmaatschappijen hun meer dan 200 miljoen dollar per stuk kostende Dreamliners weer mogen laten opstijgen.

Het lopende onderzoek richt zich volgens LaHood vooral op de accu's. ,,Daar lijkt het probleem te zitten''. De Dreamliner is uitgerust met accu's die meer capaciteit hebben en sneller opladen, maar mogelijk minder betrouwbaar zijn.

De Japanse autoriteiten zeggen inmiddels dat er mogelijk een verband is tussen de problemen die een toestel van All Nippon Airways (ANA) deze week tot een noodlanding dwongen, en een eerdere brand aan boord van een Dreamliner van Japan Arlines (JAL) op de luchthaven van Boston. Beide incidenten zouden zijn veroorzaakt door een vergelijkbaar defect aan een accu.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen