ANP5 jun '13 16:30

Fabrikant roept anticonceptiepil terug

TILBURG (ANP) - De anticonceptiepil Cilest is mogelijk binnenkort niet meer verkrijgbaar. De leverancier van het middel, de firma Janssen uit Tilburg, riep woensdag de pil terug bij groothandels omdat uit onderzoek is gebleken dat bestanddelen van de pil trager vrijkomen dan de bedoeling is. Volgens Janssen blijft het middel veilig en werkzaam.

Dat heeft de leverancier woensdag laten weten. Cilest blijft beschikbaar bij de apotheek totdat de huidige voorraad is uitgeput, meldt Janssen. Gebruiksters kunnen gewoon doorgaan met slikken, zegt de leverancier.

De productie van de anticonceptiepil, in Zwitserland, wordt tijdelijk stopgezet totdat uit onderzoek blijkt hoe het probleem kan worden gecorrigeerd. Dat kan kan leiden tot een tijdelijk tekort, aldus Janssen.

Overleg

De leverancier besloot tot terugroepen van het middel na overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Wereldwijd zijn er 32 miljoen doosjes van het middel teruggeroepen door fabrikant Johnson & Johnson, zo werd woensdagochtend bekend. De anticonceptiepil is beschikbaar in 43 landen, waaronder Nederland. Een woordvoerder van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) schat dat er in Nederland zo'n 7000 gebruiksters zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen