ANP24 jan '13 12:23

'60.000 banen weg in het mkb dit jaar'

DEN HAAG (AFN) - Bijna 60.000 mensen in het midden- en kleinbedrijf komen dit jaar naar verwachting op straat te staan als gevolg van de economische neergang. Dat betekent een afname van de werkgelegenheid met 1,5 procent, blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Panteia/EIM.

In 2012 verloren al 25.000 medewerkers hun baan in het mkb. ,,Onzekerheid over de toekomst en dalende winstmarges zullen bedrijven ertoe brengen om te besparen op personeelskosten. De verwachting dat de markt langduriger weinig groei zal laten zien, maakt dat bedrijven minder hun best zullen doen om personeel vast te houden'', stelt het onderzoeksbureau.

De omzet van de mkb'ers krimpt dit jaar naar verwachting met 0,75 procent, na een daling van 2,5 procent in 2012. Dat komt volgens Panteia/EIM door de dalende consumptie, de overheid die minder inkoopt bij het bedrijfsleven, een afname van de investeringen en een dalende bouwproductie. Het bureau voorziet dat de winst van het mkb in 2013 met 4 procent daalt.

Gerelateerde artikelen