ANP4 mrt '13 17:51

Gemengd beeld Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen boden maandag bij het slot van de handel een gemengd beeld. De AEX eindigde vlak, terwijl enkele andere Europese graadmeters in het rood sloten. Alleen de beurs in Parijs bleef positief. Beleggers maakten zich zorgen over zwakkere cijfers over de Chinese economie, maar kregen later bemoedigend nieuws uit de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijwel ongewijzigd op 339,58 punten. De MidKap klom met 0,6 procent tot 528,55 punten. De index van middelgrote fondsen werd onder meer geholpen door herstel van het aandeelBrunel. De beurs in Parijs kreeg er 0,3 procent bij. Frankfurt en Londen leverden wel iets in en sloten respectievelijk 0,2 en 0,5 procent lager.

Beleggers begonnen de dag met een negatieve stemming, onder meer na een tegenvallend cijfer over de Chinese dienstensector. Maar kort na de opening van de beurzen in New York krabbelden de graadmeters iets op. Het mislukken van het begrotingsoverleg in Washington leidde niet tot hevige reacties op Wall Street en bovendien bleek de bedrijvigheid van de industrie in New York flink te zijn toegenomen in februari. Daarnaast verzekerde een hoge medewerker van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, dat de Fed de economie zal blijven stimuleren.

PostNL

In Madrid klom de hoofdindex 0,7 procent. Het aantal werklozen in Spanje heeft vorige maand de grens van 5 miljoen doorbroken. De toename van de werkloosheid was volgens het Spaanse ministerie van Arbeid wel de kleinste die in de afgelopen vijf jaar in februari werd gemeten.

Postbezorger PostNL was de sterkste daler onder de 25 Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 4,5 procent.. Sterkste stijger was telecombedrijf KPN met een winst van 3,2 procent.

Brunel

In de MidKap won detacheerder Brunel, die vrijdag 19 procent verloor door onregelmatigheden in de boekhouding van de Amerikaanse activiteiten, ruim 5 procent. Het aandeel profiteerde onder meer van een adviesverhoging door KBC. Volgens analisten van de Belgische bank biedt de recente koersval ruimte voor herstel van het aandeel.

In Londen zakte HSBC 2,5 procent na publicatie van de jaarcijfers. De winst van de grootste bank van Europa viel in 2012 lager uit dan analisten hadden verwacht. De Britse bank zag de winst dalen door een hoge boete vanwege witwaspraktijken en afschrijvingen.

De euro was 1,3010 dollar waard, tegen 1,2980 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 89,88 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 109,96 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen