ANP21 jan '13 15:45Aangepast op 21 jan '13 16:41

Beurzen klimmen op kalme handelsdag

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden maandag kleine winsten geboekt. De handel verliep erg rustig aangezien Wall Street zijn deuren gesloten hield vanwege Martin Luther King Day.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,6 procent hoger op 353,15 punten. De MidKap-index klom ook 0,6 procent tot 553,82 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,5 procent.

,,De beurzen zijn nog steeds opvallend sterk en lijken niet naar beneden te willen. Vooral cyclische bedrijven als Aperam en ArcelorMittal doen het opvallend goed vandaag. Verder zal er niet veel gebeuren omdat Amerika dicht is en is het wachten op de resultaten van bedrijven als Unilever en Apple, die later deze week naar buiten komen'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Schuldenplafond VS

De stemming werd gesteund door de hoop op een akkoord over het schuldenplafond in de Verenigde Staten. De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lijken bereid te zijn een verhoging van het schuldenplafond voor de duur van 3 maanden te slikken, als de Democraten die tijd benutten om een begroting door de Senaat te loodsen waarin flink wordt bezuinigd.

Grootste stijger in de AEX was PostNL met een winst van 6,9 procent. Het postbedrijf heeft een brief ontvangen van Lutetia Capital, een activistisch Frans investeringsfonds. Lutetia wil in de komende maanden een ,,open'' gesprek met PostNL over een ,,strategie die waarde moet creëren''. Analisten die de brief hebben gelezen, gaven aan dat er geen concrete eisen in stonden.

Wolters Kluwer

Uitgeefconcern Wolters Kluwer was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 1,4 procent. Het aandeel had te kampen met een winstwaarschuwing van de Britse uitgever Pearson, die in Londen 2,3 procent omlaag ging.

In de MidKap won Imtech 3,1 procent. De technisch dienstverlener heeft een aantal industriële orders gekregen in Zweden ter waarde van 45 miljoen euro. Het gaat onder meer om klussen bij Scania en Volvo.

Grontmij

Bij de kleinere fondsen klom Grontmij 3,3 procent. Het ingenieurs- en adviesbedrijf wil de Franse activiteiten op het gebied van monitoring en testing verkopen om zich beter op de kernactiviteiten te richten. Grontmij herhaalde daarnaast de verwachtingen voor de resultaten over 2012 en herbevestigde de financiële doelen voor de periode 2013-2015.

De euro was met 1,3314 dollar bijna evenveel waard als bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,17 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 111,60 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen