ANP13 mrt '13 08:00Aangepast op 13 mrt '13 08:35

‘Amsterdamse beurs begint vlak’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag waarschijnlijk vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen nagenoeg ongewijzigd openen. Beleggers kijken vooral uit naar de Amerikaansedetailhandelsverkopen, die later op de dag naar buiten komen. Ook zal worden gelet op het verloop van een Italiaanse obligatieveiling.

,,Het ziet ernaar uit dat we een vlakke opening krijgen. De stemming blijft afwachtend na de mooie koerswinsten van vorige week. In Azië staan overwegend verliezen op de koersborden. Macrocijfers uit de VS zullen naar verwachting de richting gaan bepalen op de beurzen. In Amsterdam bracht CSM de cijfers naar buiten'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

De producent van melkzuur en bakkerijbenodigheden CSM is vorig jaar in de rode cijfers beland door een afschrijving op de Europese activiteiten van Bakery Supplies. CSM heeft Bakery Supplies vorig jaar in de etalage gezet en verwacht de divisie dit jaar te verkopen. Het bedrijf maakt naar eigen zeggen goede vorderingen in het verkooppproces.

Jaarresultaten

Raambekleder Hunter Douglas en automatiseerder Ctac maakten eveneens de jaarresultaten bekend. Hunter Douglas boekte flink meer winst, terwijl Ctac weer zwarte cijfers wist te schrijven. Daarnaast zal verffabrikant AkzoNobel mogelijk reageren op een adviesverlaging door Barclays.

Technisch dienstverlener Imtech en het Poolse pretpark Adventure World Warschau hebben een schikking bereikt. De partijen hebben afgesproken geen financiële details over het akkoord naar buiten te brengen. Imtech schokte de markt begin februari met het nieuws dat het met grote problemen kampte op projecten in Polen.

Azië

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omlaag. In Tokio sloot de Nikkei 0,6 procent in de min. Beleggers verzilverden opnieuw wat winsten na de sterke opmars van de Japanse beurs in de afgelopen weken.

De meeste aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag nipt in de min na een opmars gedurende de 7 voorgaande handelsdagen. De Dow-Jonesindex sloot onveranderd op 14.450,06 punten. De S&P 500-index daalde 0,2 procent tot 1552,48 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3242,32 punten.

Europa

Ook de Europese aandelenbeurzen kwamen eerder op de dag amper van hun plek bij gebrek aan nieuwe impulsen. De AEX-index eindigde 0,1 procent hoger op 352,06 punten en de MidKap-index ging 0,4 procent vooruit tot 543,45 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen beide 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,2 procent inleverde.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3044 dollar waard, tegen 1,3026 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 92,76 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 109,63 dollar.

Gerelateerde artikelen