ANP15 mrt '13 17:52

Beurzen Europa sluiten lager

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. Koersdalingen op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex zijn recordreeks lijkt te staken, zorgden ook in Europa voor verkoopdruk. Een onverwacht flinke afname van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten had een negatief effect op de beurshandel.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent lager op 353,58 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 537,94 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,7 procent.

Het consumentenvertrouwen in de VS zakte volgens voorlopige cijfers in maart naar het laagste niveau sinds december 2011. Economen hadden juist verwacht dat Amerikaanse consumenten optimistischer zouden worden. Die zijn echter ongerust geworden over de gevolgen van de automatische bezuinigingen die in werking zijn getreden in de VS. Die kunnen mogelijk de economie en de arbeidsmarkt schaden.

Shell

Een daler in de AEX was olieconcern Shell met een min van 1,3 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JPMorgan. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste stijger met een winst van 3,2 procent. Het aandeel profiteerde van mediaberichten over twee grote contracten van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras.

ArcelorMittal zakte 1 procent. Het staalconcern liet tijdens een bijeenkomst met investeerders weten de kosten tegen eind 2015 met 3 miljard dollar te hebben verlaagd. Het concern hield verder vast aan zijn prognoses voor 2013 en gaf aan dat de vraag naar staal dit jaar wereldwijd waarschijnlijk met 3 tot 3,5 procent groeit.

ASMI

In de MidKap stond vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen onderaan met een verlies van 5,1 procent. Grootste stijger was chiptoeleverancier ASMI met een plus van 2,3 procent. Het aandeel stond deze week flink onder druk nadat beleggers teleurgesteld reageerden op de uitkomsten van het onderzoek naar de onderwaardering van het bedrijf.

In Stockholm verloor Hennes & Mauritz (H&M) 1 procent. De Zweedse modeketen zag de vergelijkbare omzet in februari sterker dan verwacht afnemen. Het was de vijfde maand op rij dat de verkopen een daling lieten zien.

Volkswagen

Autofabrikant Volkswagen zakte 2,6 procent in Frankfurt. Een grote aandeelhouder heeft het grootste deel van zijn aandelen Volkswagen verkocht.

De euro was 1,3061 dollar waard, tegen 1,3026 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 93,43 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder.

Gerelateerde artikelen