ANP30 jan '13 00:44

Nieuwe basis in Kunduz staat vrijwel leeg

WASHINGTON (ANP) - Een gloednieuwe basis voor de Afghaanse grenspolitie blijkt twee maanden na oplevering vrijwel leeg te staan. Amerikaanse inspecteurs troffen gesloten gebouwen en slechts een handvol agenten aan op het complex, dat voor 175 man bedoeld was. Ze twijfelen dan ook ernstig aan het nut van de basis, die door het Amerikaanse leger is gebouwd en ruim 7 miljoen dollar kostte.

De inspecteurs hameren er in hun dinsdag verschenen rapport bovendien op dat dergelijke bases deskundig personeel nodig hebben om ze in bedrijf te houden. Nu bleek dat er geen enkele voorziening was getroffen voor onderhoud. Ook waren er geen plannen om personeel op te leiden om generatoren, waterzuiveringsinstallaties en de airconditioning te onderhouden.

De inspecteurs trekken een parallel met vier andere complexen van de grenspolitie in het land die al kort na oplevering leeg bleken te staan. Volgens de NAVO staat de basis in Kunduz deels leeg doordat de grenspolitie in het gebied nog voor de oplevering zijn bezetting heeft teruggeschroefd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen