ANP18 feb '13 11:20

Kredietportefeuille Spaanse banken verbetert

MADRID (AFN/BLOOMBERG) - Het aantal slechte leningen van Spaanse banken is in december dankzij maatregelen van de Spaanse overheid gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Spaanse centrale bank maandag heeft gepubliceerd.

Het aantal slechte leningen zakte tot gemiddeld 10,4 procent van de totale uitstaande kredietportefeuilles. In november bedroeg die verhouding nog 11,4 procent. In totaal was het in de laatste maand van 2012 bij 167,4 miljard euro aan uitstaande leningen twijfelachtig of het geld ooit wordt terugbetaald. Dat was 24 miljard euro minder dan in de voorgaande maand.

De verbetering komt doordat banken een deel van hun slechte leningen hebben overgedragen aan de door de Spaanse overheid ingestelde 'bad bank'. In totaal werd in december door vier genationaliseerde banken voor 37 miljard euro aan slechte leningen en beleggingen overgeheveld.

Dit betekent niet dat al het gevaar is geweken voor de zwakke Spaanse bankensector. Door de aanhoudende recessie blijven wanbetalingen dit jaar naar verwachting toenemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen