ANP11 mrt '13 18:33

Ook S&P 500 nadert record

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse effectenbeurzen zetten maandag hun opmars van vorige week voorzichtig voort. De Dow-jonesindex blijft record op record vestigen en ook de S&P 500 is niet meer ver verwijderd van het hoogste niveau ooit.

De Dow-Jonesindex noteerde halverwege de handelsdag 0,3 procent hoger op 14.434 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 1554 punten, dicht bij het record van 1565,15 punten uit 2007, en de technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak op 3244 punten.

Na het veel sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag hopen beleggers deze week meer signalen te krijgen van economisch herstel in de Verenigde Staten. Er worden cijfers gepubliceerd over onder meer de detailhandelsomzet, inflatie en industriële productie in februari.

Banken

Banken gingen aan de leiding, na hun koersverliezen vorige week. Bank of America won 0,5 procent, JP Morgan Chase steeg 0,7 procent.

Beleggers bleven enigszins terughoudend na de koersverliezen in Europa, waar de verlaging van de kredietwaardigheid van Italië door kredietbeoordelaar Fitch het sentiment bepaalde. Ook kampten de markten met tegenvallend nieuws uit China. De industriële productie is in de eerste 2 maanden van het jaar met 9,9 procent gegroeid. Dat is het traagste groeitempo sinds oktober 2012.

Dell

Computermaker Dell noteerde 1,3 procent in de plus. Investeerder Carl Icahn , die een belang heeft genomen in het bedrijf, mag de boeken van het concern inzien. Hij probeert een stokje te steken voor de geplande overname van het bedrijf door oprichter en topman Michael Dell.

Afgelopen weekeinde is in Amerika de zomertijd al ingegaan. De Amerikaanse beurzen openen en sluiten daardoor een uur eerder dan normaal. Deze situatie duurt tot eind deze maand, wanneer ook in Europa de zomertijd ingaat.

De Amerikaanse olieprijs ging 0,5 procent omlaag tot 91,45 dollar per vat, nadat Soedie-Arabië de productie opschroefde.

Gerelateerde artikelen