ANP3 jun '13 21:34Aangepast op 3 jun '13 22:21

Wall Street kiest de weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street zijn maandag met winst gesloten.

ANP
ANP

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street zijn maandag met winst gesloten. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie zetten aanvankelijk druk op de markt, maar beleggers putten moed uit de opmerking van een Fed-bestuurder dat het monetaire beleid in de VS zeer ondersteunend zal blijven.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen eindigde 0,9 procent hoger op 15.254,03 punten. De brede S&P 500 klom 0,6 procent tot 1640,42 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 3465,37 punten.

De stemming werd in de eerste handelsuren gedrukt door het nieuws dat de industriële activiteit in de Verenigde Staten vorige maand onverwacht is gekrompen. Die tegenvaller volgde op berichten dat de Chinese industrie in mei sterker is gekrompen dan verwacht en dat groei voor de industrie in de eurolanden evenmin in zicht is.

Dennis Lockhart

Beleggers trokken zich echter op aan woorden van de voorzitter van de Federal Reserve van Atlanta, Dennis Lockhart. Hij zei dat een eventuele aanpassing van het ruime stimuleringsbeleid van de Fed geen rigoureuze verandering zal betekenen.

Op de markten is veel onzekerheid over de manier en het moment waarop de Fed het beleid, dat de motor was van de aandelenrally van de afgelopen maanden, zal aanpassen. Eerder liet Fed-president Ben Bernankeweten dat de maatregelen kunnen worden afgebouwd als de Amerikaanse economie een overtuigend herstel toont. Meer duidelijkheid over dat herstel komt vrijdag, als de cijfers over de banengroei in de Verenigde Staten in mei worden gepubliceerd.

Intel

Intel voerde de Dow Jones aan met een winst van 4 procent. De chipfabrikant profiteerde van aanbevelingen van analisten, die stelden dat het bedrijf goed bezig is op het vlak van mobiele technologie. Farmaceut Merckvolgde met een plus van 3,8 procent. Het concern meldde goede vorderingen bij onderzoeken met een medicijn tegen huidkanker.

De maker van onlinespelletjes Zynga verloor 12 procent. De producent van FarmVille kondigde een reorganisatie aan, waarbij 18 procent van het personeel verdwijnt. Die operatie drukt het bedrijf dit kwartaal in de rode cijfers.

De prijs van Amerikaanse olie was met 93,31 dollar per vat 1,5 procent hoger dan aan het begin van de dag. De euro werd maandagavond voor 1,3070 dollar verhandeld, tegen 1,3080 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen