ANP25 jan '13 17:49

Duits vertrouwen helpt beurzen omhoog

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn vrijdag positief gesloten. Een onverwacht sterke toename van het ondernemersvertrouwen in Duitsland voedde het idee dat Europa's grootste economie weer aan de beterende hand is en een belangrijke rol kan spelen bij het economisch herstel in de hele eurozone.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,5 procent hoger op 355,74 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 552,34 punten. De hoofdgraadmeter in Parijs won 0,7 procent. De DAX-index in Frankfurt kreeg er 1,4 procent bij, dankzij de derde achtereenvolgende stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen. Die vertrouwensindex staat nu op het hoogste punt sinds juni vorig jaar.

De FTSE-index in Londen bleef wat achter met een plus van 0,3 procent. Vrijdag bleek dat de Britse economie vorig kwartaal harder is gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht. Het land staat daarmee op de rand van de derde recessie in vier jaar tijd.

SNS Reaal

In Amsterdam viel SNS Reaal opnieuw op, ditmaal in positieve zin. Het aandeel van de geplaagde bank en verzekeraar steeg ruim 12 procent tot 0,78 euro, dankzij berichten dat er met binnen- en buitenlandse investeerders wordt gepraat over de mogelijkheden om het bedrijf overeind te houden. Het is vooralsnog onduidelijk in welk stadium de gesprekken zich bevinden en met hoeveel partijen er wordt gepraat. SNS wilde de onderhandelingen zelf niet bevestigen.

In de AEX stond KPN zonder duidelijk aanwijsbare reden onderaan met een min van 2,4 procent. ArcelorMittal leverde 1,4 procent in na een adviesverlaging door analisten van de Zwitserse bank UBS. Chipmachinefabrikant ASML boekte de grootste winst met een plus van ruim 3 procent.

OCI

OCI (Orascom Construction Industries) eindigde zijn eerste dag op het Damrak op 39,24 dollar. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf ging vrijdag met een openingskoers van 40 dollar per aandeel in notering op de Amsterdamse beurs. OCI heeft een marktwaarde van een kleine 8,4 miljard dollar, circa 6,2 miljard euro.

In Helsinki verloor Nokia nog eens 6,5 procent van zijn beurswaarde. Donderdag leverde de voormalige marktleider op het gebied van mobiele telefoons ook al 5,5 procent in, nadat het bedrijf had aangegeven dedividendbetalingen op te schorten. Nokia boekte vorig kwartaal wel voor het eerst in 2 jaar tijd winst.

De euro was vrijdag aan het einde van de middag 1,3455 dollar waard, tegen 1,3365 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 95,72 dollar per vat. Brentolie was met 113,14 dollar per vat ongeveer even duur als aan het begin van de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen