ANP4 aug '13 00:17

Vraagtekens Timmermans bij uitslag Zimbabwe

DEN HAAG (ANP) - Het valt nog te bezien of de verkiezingen in Zimbabwe eerlijk zijn verlopen. Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zaterdag, nadat de 89-jarige Zimbabwaanse president Robert Mugabe was herkozen.

De minister vindt dat er in Zimbabwe ruimte moet zijn voor de oppositie om de gang van zaken aan de kaak te stellen. Uitdager Morgan Tsvangirai zei eerder op de dag de uitslag met alle mogelijke juridische middelen aan te zullen vechten.

Volgens Afrikaanse waarnemers zijn de verkiezingen in het land ordelijk en vreedzaam verlopen. Ook hebben veel mensen gestemd. Maar tegelijk zijn er ,,zorgwekkende berichten over onregelmatigheden", aldus Timmermans. Zo zouden er kieslijsten zijn gemanipuleerd, waardoor mensen niet konden stemmen.

De minister stelt dat de Europese Unie en de Verenigde Naties ,,helaas" geen toestemming kregen om waarnemers naar Zimbabwe te sturen voor de verkiezingen. ,,Dus moet ik afgaan op het oordeel van andere waarnemers die tot de conclusie kwamen dat de verkiezingen 'vreedzaam en vrij' zijn verlopen. Of ze ook eerlijk waren, staat nog te bezien", reageert Timmermans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen