ANP22 jan '13 13:24

DNB: minder fondsen korten op pensioenen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Circa 70 pensioenfondsen kunnen per 1 april waarschijnlijk niet ontkomen aan korten op pensioenen, maar dat zijn er 33 minder dan een jaar geleden werd verwacht. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de fondsen aan De Nederlandsche Bank (DNB) hebben doorgegeven.

De positieve ontwikkeling komt doordat de gemiddelde dekkingsgraad eind 2012 hoger is uitgekomen dan ultimo 2011 (102 tegen 98,2 procent). Naast gunstige ontwikkelingen op aandelenmarkten, is dit herstel van de pensioenfondsen voor ruim 3 procentpunt toe te schrijven aan een nieuwe berekeningsmethode van de verplichtingen op de lange termijn, aldus DNB.

De verwachte kortingen raken naar schatting ruim 5 miljoen Nederlanders en bedragen gemiddeld 1,9 procent. Volgens de centrale bank zullen 40 pensioenfondsen waarschijnlijk ook nog een voorwaardelijke korting moeten aankondigen die eventueel wordt doorgevoerd per 1 april 2014.

Buffers

Korten op pensioenen is noodzakelijk om de buffers van pensioenfondsen te herstellen. De meeste fondsen hebben een herstelplan dat eind van dit jaar afloopt en erop gericht is om de dekkingsgraad terug te brengen op het wettelijk minimaal vereiste niveau van 105 procent.

De pensioenfondsen die daadwerkelijk besluiten om in april te korten, moeten hun deelnemers en gepensioneerden daarover uiterlijk 1 maart hebben geïnformeerd. Vijf fondsen kondigden eind vorig jaar al een korting aan.

Gerelateerde artikelen