ANP16 jan '13 08:15Aangepast op 16 jan '13 08:34

'AEX begint licht hoger’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam begint woensdag waarschijnlijk licht hoger. De andere Europese beurzen zullen gemengd openen. Beleggers wachten op de resultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs, die later op de dag bekend worden gemaakt.

,,De AEX opent een half punt hoger in navolging van de licht hogere slotstanden op Wall Street. Het is vandaag vooral uitkijken naar macrocijfers uit de VS en de kwartaalcijfers van grote Amerikaanse banken. In Amsterdam komen Ahold en ASML morgen als eerste grote bedrijven met de resultaten“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Netherlands.

Het hulpplan voor SNS Reaal is op een tegenvaller gestuit, want Brussel blokkeert het plan voor deelname van ABN en ING in SNS. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag. Brussel ziet deelneming van ING en ABN Amro niet zitten omdat deze twee banken zelf staatssteun hebben gekregen en daarom geen overnames mogen doen.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio moest fors inleveren en eindigde 2,6 procent lager. Dat is de grootste koersdaling in 8 maanden tijd. Beleggers grepen een stijging van de Japanse yen aan om winst te nemen na de sterke opmars van de afgelopen dagen. Vooral de sterk gestegen exportbedrijven werden van de hand gedaan.

De graadmeters op Wall Street sloten dinsdag met kleine plussen. Een gunstig cijfer over de detailhandelsverkopen zorgde voor hogere koersen van winkelketens. Een nieuwe daling van het aandeel Apple drukte echter op de technologiebeurs Nasdaq.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 13534,89 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1472,34 punten. De Nasdaq daalde 0,2 procent tot 3110,78 punten.

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag gemengd. In Amsterdam toonden TNT Express en PostNL weer wat herstel na de forse klappen van een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam liep in de laatste handelsminuten nog iets op en sloot 0,2 procent hoger op 347,86 punten.

Euro

De MidKap-index klom 0,1 procent tot 543,80 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent en Frankfurt verloor 0,7 procent. Londen krabbelde aan het einde van de handel op en sloot 0,2 procent hoger.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3281 dollar waard, tegen 1,3340 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 93,45 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen