ANP3 apr '13 16:23

IATA: herstel luchtvaartbranche zet door

EPA
EPA

GENEVE (AFN) - De vraag naar vliegreizen lag in februari 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de vervoersstatistieken die de wereldwijde brancheorganisatie IATA woensdag heeft gepubliceerd. De stijging is te danken aan een verbeterd sentiment bij ondernemers en bedrijven, vooral in opkomende markten.

De cijfers laten volgens de IATA zien dat het herstel dat zich in oktober 2012 aandiende, ook in februari aanhield. Topman Tony Tyler van de luchtvaartorganisatie noemde dat goed nieuws. Wel waarschuwde hij dat de groei in Europa nog altijd achterblijft. ,,En de aanpak van de bankencrisis in Cyprus heeft ons er allemaal aan herinnerd dat de diepe economische problemen in de eurozone nog steeds bestaan'', aldus Tyler.

Luchtvaartmaatschappijen voerden de capaciteit in februari met slechts 1 procent op ten opzichte van de vergelijkbare maand in 2012. Die discipline ,,helpt de sector winstgevend te blijven ondanks aanhoudend hoge olieprijzen'', zei Tyler. De gemiddelde bezettingsgraad kwam uit op 77,1 procent.

De IATA verhoogde onlangs de winstverwachting voor de gehele sector voor dit jaar van 8,4 naar 10,6 miljard dollar. Bij een verwachte omzet van 671 miljard dollar komt dat neer op een winstmarge van niet meer dan een krappe 1,6 procent. ,,De marges zijn flinterdun'', aldus Tyler.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen