ANP4 mrt '13 21:05

Cyprus stemt in met onderzoek witwassen

BRUSSEL (AFN) - Cyprus heeft ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de invoering van regelgeving tegen witwaspraktijken. Dat werd maandag na afloop van een vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden (eurogroep) duidelijk.

De Europese landen willen graag hier meer opheldering over en spraken bij hun vergadering in januari al af dat er een dergelijk onderzoek moet komen. Cyprus ging in de tussentijd naar de stembus en koos een nieuwe regering, die het met de eurozone eens werd over dit onderzoek.

De voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, hoopt dat de eerste resultaten snel bekend zullen worden. Hij herhaalde zijn inzet om in de tweede helft van maart een akkoord met Cyprus over steun te bereiken.

Vinger aan de pols

Wat Dijsselbloem betreft is het onderzoek naar de uitvoering van de regels tegen witwassen in Cyprus geen eenmalige oefening. Hij wil dat er geregeld wordt gekeken hoe de wetten in de praktijk zijn omgezet en worden nageleefd. ,,Dit is een vinger aan de pols. En die is nodig om er zeker van te zijn dat de veranderende wetgeving ook een verandering van de praktijk is.''

Dijsselbloem wilde maandag niet ingaan op mogelijke onderdelen van een pakket voor het eiland. Zo wilde hij niet zeggen of private partijen zoals bedrijven en investeerders ook moeten meebetalen aan de steun voor Cyprus. ,,We gaan zo snel mogelijk met Cyprus praten over hoe we dingen gaan aanpakken en natuurlijk is dat erop gericht om Cyprus in rustig vaarwater te brengen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen