ANP11 mrt '13 12:57

Economische crisis Zuid-Europa houdt aan

AMSTERDAM (AFN) - De economieën van de landen in Zuid-Europa blijven zuchten onder de economische crisis. De recessie in Italië, Cyprus en Portugal verdiepte in het laatste kwartaal van 2012, maar in Griekenland viel de krimp juist minder sterk uit. Dat kwam naar voren uit officiële cijfers die maandag werden gepubliceerd.

De Italiaanse economie, de op drie na grootste van Europa en de op twee na grootste van de eurozone, kromp in het vierde kwartaal met 2,8 procent op jaarbasis, terwijl bij een eerdere raming nog een teruggang werd gemeld van 2,7 procent. In het derde kwartaal kromp de Italiaanse economie met 2,6 procent.

De economie van Cyprus liet op jaarbasis een krimp zien van 3,4 procent, na een daling van 2 procent in het voorgaande kwartaal.

Portugal

Het bruto binnenlands product (bbp) van Portugal nam in het vierde kwartaal met 3,8 procent af op jaarbasis. In het derde kwartaal ging de omvang van de Portugese economie met 3,5 procent achteruit.

Griekenland zag de economie in het afgelopen kwartaal met 5,7 procent krimpen. Bij een eerdere raming vorige maand werd nog een teruggang van 6 procent gemeld. In het derde kwartaal van 2012 zakte het Griekse bbp met 6,7 procent.

EU-land Malta was juist een positieve uitzondering op de economische malaise in Zuid-Europa. De economie van Malta werd juist 3,4 procent groter op jaarbasis in het laatste kwartaal van 2012.

Gerelateerde artikelen