ANP14 mrt '13 18:54Aangepast op 14 mrt '13 20:36

Amerikaanse beurzen stijgen verder

NEW YORK (AFN) - Aan de lange rally op de Amerikaanse aandelenmarkten kwam ook donderdag geen einde. De belangrijkste graadmeters gingen opnieuw omhoog. De Dow-Jonesindex, die de laatste week record op record stapelt, leek tegen het einde van de handel op weg naar de tiende dagwinst op rij.

De hoofdgraadmeter van de beurs in New York stond een dik halfuur voor de slotbel 0,4 procent hoger op 14.518 punten. De breder samengestelde S&P 500 klom eveneens 0,4 procent tot 1561 punten, nog maar 4 punten onder de recordslotstand uit 2007. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,3 procent bij en stond op 3255 punten.

Beleggers kregen opnieuw bemoedigende cijfers over de Amerikaanse economie. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is de afgelopen week sterker gedaald dan verwacht. Het was de derde afname van het aantal steunaanvragen op rij. Een dag eerder trok de markt zich op aan een meevallend cijfer over dewinkelverkopen in februari.

Energiegerelateerde fondsen

Energiegerelateerde fondsen profiteerden van het aansterkende vertrouwen in 's werelds grootste economie. De oliebedrijven ExxonMobil en Chevron stegen respectievelijk 0,4 en 1,3 procent in waarde. De sterkste stijger onder de hoofdfondsen in New York was computerfabrikant Hewlet-Packard (HP) met een winst van 1,8 procent. Farmaceut Merck stond onderaan met een verlies van 0,9 procent.

In de Nasdaq steeg veilingsite eBay 1,3 procent. Het bedrijf profiteerde van een verhoging van het beleggingsadvies door effectenhuis Evercore. Onderin bungelde webwinkelbedrijf Amazon met een verlies van 3,2 procent, na een adviesverlaging door zakenbank JPMorgan. Blackberry daalde 2,8 procent. Een dag eerder won het technologiebedrijf nog meer dan 8 procent na het binnenhalen van een grote order.

De euro was 1,3000 dollar waard, tegen 1,3026 dollar aan het einde van de Eruopese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 92,97 dollar per vat en die van Brentolie 0,9 procent tot 109,47 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen