ANP16 jun '13 01:09

Ploumen om aanpak textielsector in Bangladesh

ANP
ANP

DHAKA (ANP) - In Bangladesh gaat minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zondag en maandag overleggen over de aanpak van misstanden in de textielsector.

In april kwamen in de hoofdstad Dhaka meer dan 1100 mensen om het leven toen een complex van kledingfabriekjes instortte. Ploumen besloot daarop zich intensief in te gaan zetten om de misstanden te bestrijden.

Als co-voorzitter van een groep van donorlanden, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaat ze met de Bengalese regering overleggen over verbetering van de omstandigheden in fabrieken. Ze spreekt ministers, vakbonden en bezoekt textielfabrieken.

De aandacht van de PvdA-bewindsvrouw voor Bangladesh viel minder goed bij coalitiepartner VVD. Het liberale Tweede Kamerlid René Leegte zei vorige maand in de Kamer in een debat met Ploumen: ,,We moeten ons niet laten gijzelen door de ramp.'' Hij meent dat de Bengalese overheid en de textielsector moeten zorgen voor verbetering van de werkomstandigheden.

Bangladesh telt zeker 4500 textielfabrieken waar 4 miljoen arbeiders werken, vaak voor het schamele loon van 23 euro per maand. Het lagelonenland is na China de grootste kledingsexporteur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen