ANP11 mrt '13 07:51

Veel mensen niet bewust van slaapapneu

AMSTERDAM (ANP) - Veel meer mensen hebben last van een structurele slaapstoornis dan tot nu toe werd aangenomen. Ruim 6 procent van alle mensen lijdt van deze aandoening slaapapneu. 4 op de 5 is zich daar helemaal niet bewust van. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente, de ApneuVereniging, Medisch Spectrum Twente en Philips.

Het onderzoek werd gedaan onder ruim 4000 werknemers van Philips. ,,De cijfers zijn veelzeggend. Philips heeft een laag ziekteverzuim en dus een gezonde populatie'', zei Piet-Hein van Mechelen van de ApneuVereniging maandag. Toch lag ook onder hen het aantal mensen met de aandoening waarbij tijdens de slaap de adem stokt, een stuk hoger dan verwacht.

De aandoening kan nare gevolgen hebben. Zo raken patiënten vermoeid, waardoor ze chagrijnig of zelfs depressief worden. Ook is de kans groter op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. ,,Slaapapneu is prima te behandelen, maar het is een sluipmoordenaar. Het nare is dat het onomkeerbare gevolgen kan hebben, zoals een hartinfarct'', concludeert Van Mechelen.

Gerelateerde artikelen