ANP13 jun '13 14:36

Geen herdenkingsdag 12 miljoen verdrevenen

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP/DPA) - Er komt geen aparte herdenkingsdag voor de 12 à 14 miljoen Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog zijn verdreven uit Polen, Tsjechoslowakije en andere Oost-Europese landen onder communistisch bewind.

EPA
EPA

BERLIJN (ANP/DPA) - Er komt geen aparte herdenkingsdag voor de 12 à 14 miljoen Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog zijn verdreven uit Polen, Tsjechoslowakije en andere Oost-Europese landen onder communistisch bewind. Dit heeft de Bondsdag donderdag na jarenlang gebakkelei besloten.

In plaats van een speciale herdenking op 4 augustus wil Duitsland nu dat de Wereldvluchtelingendag van de Verenigde Naties op 20 juni ook aan de verdrevenen wordt opgedragen. Berlijn zal hiertoe een verzoek indienen bij de volkerenorganisatie in New York.

Joodse organisaties hadden bezwaar gemaakt tegen 4 augustus. Organisaties van verdrevenen namen op die dag in 1950 het Handvest van Stuttgart aan waarin zij het recht op terugkeer eisen. Joden en de linkse oppositie hekelen dat daarin niet wordt gerefereerd aan de misdaden van het Hitler-bewind die aan de verdrijving voorafgingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen