ANP22 jan '13 07:57Aangepast op 22 jan '13 08:40

'Amsterdamse beurs opent vlak'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk vlak tot licht lager. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers wachten op een stroom aan bedrijfsresultaten en macrocijfers, die later op de dag naar buiten komen.

,,We lijken even een pas op de plaats te maken, waarbij vooral wordt gewacht op de opening van Wall Street. In Europa wordt daarnaast uitgekeken naar de Duitse ZEW-index. Het belangrijkste nieuws van de dag is het ongelimiteerde monetaire verruimingsprogramma van de Bank of Japan. Daarnaast wordt er morgen mogelijk gestemd over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond in de VS“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe voorzitter van de eurogroep. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden kozen Dijsselbloem maandagavond in Brussel tot hun nieuwe voorman. De benoeming is in eerste instantie voor 2,5 jaar.

Schuldenplafond

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besluiten waarschijnlijk woensdag of ze een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond van bijna 4 maanden zien zitten. Dat blijkt uit een wetsvoorstel, dat maandag werd gepubliceerd.

Telecomconcern KPN zet het mes in zijn consumentenactiviteiten. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Personeel van KPN Consumer Mobile rekent volgens de krant op een forse ontslagronde, terwijl KPN zegt het exacte aantal banen dat verdwijnt nog niet te kennen. KPN gaf dinsdag aan dat het banenverlies onderdeel is van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het bedrijf.

Macintosh Retail Group

Winkelbedrijf Macintosh Retail Group gaat ruim 110 winkels sluiten, waarvan bijna 80 van de 570 zaken in Nederland. Het gaat hoofdzakelijk om modewinkels.

Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders en chipmachinemaker ASML zullen mogelijk reageren op advieswijzigingen. Deutsche Bank verlaagde het advies voor DE Master Blenders, terwijl het advies voor ASML werd opgeschroefd.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten beurzen dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,4 procent lager. De handel stond in het teken van de Bank of Japan. De Japanse centrale bank verhoogde zijn inflatiedoelstelling en kondigde aan voor onbepaalde tijd obligaties op te kopen om de economische groei te stimuleren.

De Europese beurzen gingen maandag omhoog. De handel verliep erg kalm aangezien Wall Street zijn deuren gesloten hield vanwege Martin Luther King Day. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent hoger op 353,07 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 553,67 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3360 dollar waard, tegen 1,3315 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 95,67 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder.

Gerelateerde artikelen