ANP1 feb '13 00:21

Drastische verlaging pensioenen PMT

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) gaat de pensioenen drastisch verlagen. Per 1 april dalen de pensioenuitkeringen met 6,3 procent. Dat heeft het fonds vrijdag bekendgemaakt. PMT-directeur Guus Wouters spreekt van een ,,uiterst pijnlijke maatregel''.

De dekkingsgraad van PMT was in het vierde kwartaal van 2012 nog 92,4 procent, ver verwijderd van de wettelijke norm. Het fonds verklaart de slechte financiële situatie onder meer door de levensverwachting die sneller is gestegen dan was voorzien, waardoor mensen langer een pensioenuitkering houden. Ook zijn winsten op beleggingen teniet gedaan door de blijvend lage rente.

De korting is wel iets lager dan verwacht. Het pensioenfonds liet in oktober 2012 weten rekening te houden met een verlaging van 7 procent. De dekkingsgraad was toen 91,2 procent.

105 procent

De dekkingsgraad bepaalt of de pensioenen op lange termijn nog betaalbaar zijn. Het wettelijk vereiste percentage is 105 procent. Bij een dekkingsgraad van 100 procent heeft een pensioenfonds net genoeg vermogen om aan de verplichtingen te voldoen.

Ongeveer 190.000 mensen ontvangen al een uitkering van PMT, het fonds voor ruim 34.000 bedrijven in de metaal en techniek met in totaal meer dan een miljoen deelnemers. Het belegde vermogen was eind 2012 bijna 47 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen