ANP23 jan '13 20:28

International Film Festival Rotterdam gestart

ANP
ANP

ROTTERDAM (ANP) - Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) levert het bewijs dat culturele subsidies in Nederland geen speeltje zijn van de elite. Dit betoogde IFFR-directeur Rutger Wolfson woensdagavond tijdens de opening van de 42e editie van het filmfestival.

Volgens Wolfson kan het IFFR critici overtuigen van de waarde van cultuur. ,,Dit is geen gemakkelijke taak. Laten we om te beginnen kijken wat hier in de praktijk gebeurt op het filmfestival. Het evenement biedt allerlei mogelijkheden om de waarde van cultuur te herdefiniëren.''

Wolfson somde verschillende onderdelen uit het festivalprogramma op om zijn pleidooi kracht bij te zetten. Het IFFR zoomt bijvoorbeeld in op Iraanse cinema. ,,De filmindustrie in Iran is momenteel erg kwetsbaar, maar toch komen er nieuwe interessante films uit Iran van een nieuwe generatie filmmakers. Ze tonen ons het hedendaagse Iran op nieuwe manieren'', zei Wolfson. ,,Het medium film kan ons Iran laten zien op een unieke en doordringende manier.'' De festivaldirecteur noemde ook jonge succesvolle filmmakers die zich dankzij de steun van het festival zich kunnen blijven ontwikkelen.

De wederopstanding van een klootzak

Het IFFR trapte woensdagavond af met de première van de Nederlandse film De wederopstanding van een klootzak van Guido van Driel. De komende anderhalve week volgen nog 44 wereldpremières van diverse speelfilms. Het festivalprogramma behelst 255 speelfilms en 334 korte en middellange films uit 60 landen.

Maandag worden de eerste Tiger Awards in Rotterdam uitgereikt aan de drie beste korte films. De jury beoordeelt komend weekeinde 28 korte films die voor deze filmprijzen in aanmerking komen.

De overige Tiger Awards worden vrijdag 1 februari uitgereikt. Twee Nederlandse speelfilms behoren tot de kanshebbers. Naast de openingsfilm is dat Silent Ones die debutant Ricky Rijneke opnam in Hongarije.

Gerelateerde artikelen