ANP3 jun '13 21:12Aangepast op 3 jun '13 21:36

'Fed wijzigt beleid niet rigoureus'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, kan zijn ruime stimuleringsbeleid aanpassen, maar zal niet overgaan tot rigoureuze veranderingen.

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, kan zijn ruime stimuleringsbeleid aanpassen, maar zal niet overgaan tot rigoureuze veranderingen. Dat zei de voorzitter van de Federal Reserve van Atlanta, Dennis Lockhart, maandag tegen Bloomberg TV.

Volgens Lockhart zijn de markten momenteel gefixeerd op de vraag wanneer de Fed zijn stimuleringbeleidaanpast. ,,Maar we moeten het grotere geheel niet uit het oog verliezen'', stelde hij. ,,Een aanpassing zal geen grote verandering van beleid zijn. Het beleid blijft in grote mate ondersteunend.''

De afgelopen weken wordt er veel gespeculeerd over de manier en het moment waarop de Fed zijn beleid zal aanpassen. Centralebankpresident Ben Bernanke gaf vorige maand aan dat het steunprogramma eventueel kan worden afgebouwd als de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aansterken. Ook bleek uit de notulen van de laatste rentevergadering dat een aantal Fed-bestuurders in juni al wil kijken of het programma moet worden gereduceerd.

Inkoopmanagersindex

Lockhart is nog niet overtuigd van de kracht van het economische herstel in de Verenigde Staten. Hij wees daarbij op de inkoopmanagersindex waaruit maandag bleek dat de industriële activiteit in de VS vorige maand afnam. Volgens hem kan er ,,in augustus, september of later in het jaar'' worden nagedacht over de afbouw van de opkoop van obligaties door de Fed. ,,Het onderwerp kan op elk van die vergaderingen op tafel komen.''

Hij gaf verder aan dat het nog lang niet vaststaat dat Bernanke na afloop van zijn termijn in januari vertrekt.

Gerelateerde artikelen