ANP1 feb '13 00:16

PME kort pensioenen fors

HAARLEMMERMEER (ANP) - Het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) gaat de pensioenuitkeringen per 1 april fors verlagen, met 5,1 procent. Het fonds heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het bestuur zegt zich bewust te zijn van de ,,enorme impact'' die het besluit heeft.

De verlaging is nodig vanwege de belabberde financiële positie van het fonds. De dekkingsgraad is in het vierde kwartaal wel met 1 procentpunt gestegen naar 93,9 procent, maar dat is nog altijd ver beneden het wettelijk minimum. Het fonds wijt de te lage dekkingsgraad aan de lage rente in 2012.

De korting van 5,1 procent is wel iets lager dan de 6 procent waar het fonds eerder rekening mee hield. PME hoopt met de verlaging de financiële positie dusdanig te verbeteren dat in 2014 geen nieuwe verlaging nodig is, maar kan een nieuwe korting dan niet uitsluiten.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad bepaalt of de pensioenen op lange termijn nog betaalbaar zijn. Het wettelijk vereiste percentage is 105 procent. Bij een dekkingsgraad van 100 procent heeft een pensioenfonds net genoeg vermogen om aan de verplichtingen te voldoen.

PME is het pensioenfonds van zo'n 1250 grotere bedrijven, zoals scheepswerven, chipmachinefabrikanten en de automobielindustrie. Ongeveer 165.000 gepensioneerden krijgen een uitkering van het fonds dat zo'n 630.000 deelnemers heeft. Het belegd vermogen bedroeg eind vorig jaar 32 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen