ANP4 jan '13 09:21

AEX begint in de min

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag in de min begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden met kleine verliezen. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma. Daarnaast wordt gewacht op het officiële Amerikaanse banencijfer, dat vanmiddag wordt vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 350,39 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 544,28 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,3 procent.

Een flink aantal bestuurders van de Federal Reserve (Fed) gaat ervan uit dat de centrale bank later dit jaar stopt met het opkopen van obligaties om de economie aan te jagen. Dat bleek donderdag uit de notulen van de laatste beleidsvergadering in december. Het opkopen van obligaties is het belangrijkste instrument dat de Fed heeft om de economie te ondersteunen, nu de rente al enkele jaren op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent staat. Door het opkopen van leningen zorgt de Fed dat er meer geld beschikbaar komt voor investeringen.

Shell

Staalbedrijf ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,3 procent. Grootste stijger was Air France-KLM met een winst van 1,3 procent.

Shell klom 0,3 procent. Het olieconcern onderzoekt de schade aan het gestrande boorschip Kulluk in de wateren bij Alaska. Het bedrijf heeft nog geen tijdschema voor de berging van het schip, dat in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen sloeg.

Ziggo

In de MidKap stond kabelaar Ziggo onderaan met een min van 1,3 procent. De Zwitserse bank UBS verlaagde zijn prognose voor het aantal klanten dat het bedijf dit kwartaal kan trekken. Bank en verzekeraar SNS Reaal ging aan kop met een plus van 1,1 procent.

De euro was 1,3020 dollar waard, tegen 1,3105 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 92,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 111,65 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen