ANP11 jun '13 09:19Aangepast op 11 jun '13 09:51

AEX opent lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag lager geopend.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag lager geopend. Ook de andere Europese aandelenbeurzen begonnen met verliezen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street en de koersverliezen in Azië.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent lager op 350,32 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 529,96 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer is de blik van de markt gericht op Duitsland. Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe houdt dinsdag en woensdag een hoorzitting over de rechtmatigheid van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Een groep klagers vindt dat de ECB buiten zijn boekje gaat en dat het beleid in strijd is met de Duitse grondwet. ECB-president Mario Draghi verdedigde maandag het opkopen van staatsleningen en stelde dat de centrale bank daarmee niet zijn mandaat heeft overtreden.

KPN

Grootste dalers in de AEX waren de staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal met verliezen van 1,6 procent. Telecomconcern KPN ging aan kop met een plus van 0,7 procent.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore daalde 0,2 procent. De bekendmaking dat het drijvende olieproductie- en opslagschip Cidade de Paraty van SBM Offshore formeel is verhuurd en dat de productie is begonnen, komt volgens analisten van KBC Securities overeen met de verwachtingen.

TomTom

In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een min van meer dan 2 procent. Sterkste stijger was biotechnologiebedrijf Pharming met een winst van ruim 13 procent.

In Parijs verloor Rémy Cointreau 0,5 procent ondanks dat de Franse producent van sterke dranken een goed financieel jaar achter de rug heeft. De omzet steeg met ruim 16 procent tot 1,2 miljard euro, en de nettowinst nam met bijna 18 procent toe tot 130 miljoen euro. De resultaten geven volgens het bedrijf de sterke groei weer die zijn merken met name in Azië en de Verenigde Staten doormaken.

De euro was 1,3265 dollar waard, tegen 1,3238 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 95,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 103,35 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen