ANP21 mei '13 22:31

Bescheiden winsten op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag met lichte winst. De stijging was al genoeg voor een nieuw slotrecord van de S&P 500-index. Beleggers wachtten op de verklaring die de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke woensdag zal afgegeven in het Congres, maar kregen dinsdag alvast een hart onder de riem van onder meer de president van de centrale bank van S.Louis. Die zei dat het stimuleringsprogramma van de Fed voorlopig door moet gaan.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 15.387,58 punten. De brede S&P 500-index kreeg er 0,2 procent bij tot 1669,16 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,2 procent hoger op 3502,12 punten.

Het aandeel Home Depot sprong er uit met een winst van 2,5 procent. De grootste doe-het-zelfketen van de VS heeft in het eerste kwartaal van dit jaar geprofiteerd van een opleving van de Amerikaanse huizenmarkt. De nettowinst steeg met 18 procent tot 1,2 miljard dollar. Dat was meer dan analisten hadden verwacht. Ook schroefde het concern zijn winstverwachting voor het gehele jaar op.

JPMorgan Chase

Ook JPMorgan Chase sloot 1,4 procent hoger. Het aandeel van de bank bereikte dinsdag de hoogste stand in jaren, nadat aandeelhouders de dubbelrol van topman en voorzitter Jamie Dimon opnieuw goed hadden gekeurd.

Apple leverde 0,7 procent in. Topman Tim Cook legde dinsdagmiddag een verklaring af in de Senaat over de beschuldigingen dat Apple voor miljarden dollar aan belasting ontwijkt. Cook sprak dit fel tegen en zei voorstander te zijn van een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Hem werd het vuur aan de schenen gelegd door enkele Senatoren, die er schande van spraken dat Apple gebruikt maakt van dochter- en brievenbusmaatschappijen, onder meer in Ierland, waarmee de maker van de iPhone alleen al in 2012 voor 9 miljard dollar aan belastingen zou hebben 'bespaard'.

Facebook

Facebook, dat dinsdag precies een jaar geleden de langverwachte beursgang maakte, sloot 0,4 procent lager op 25,66 dollar. Dat is ver onder de toenmalige introductieprijs van 38 dollar per aandeel.

De euro was 1,2906 dollar waard, tegen 1,2912 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,6 procent tot 95,89 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 103,65 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen