ANP31 jul '13 16:18Aangepast op 31 jul '13 16:58

Beurzen wachten op Fed

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen schommelden woensdag grotendeels rond de slotkoersen van een dag eerder.

EPA
EPA

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen schommelden woensdag grotendeels rond de slotkoersen van een dag eerder. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed).

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,3 procent hoger op 370,18 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 545,33 punten. De beurzen in Frankfurt, en Parijs stegen respectievelijk 0,2 en 0,5 procent. De FTSE in Londen klom 1,2 procent onder aanvoering van Diageo. Beleggers waren tevreden over de resultaten van de Britse drankenfabrikant.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na de opening 0,7 procent in de plus. De markt verwerkte een sterk Amerikaans banencijfer en gemengde cijfers over de Amerikaanse economie. Beleggers zijn echter vooral benieuwd wat de Fed na afloop van de vergadering over het monetaire beleid zal zeggen.

Eurozone

In de eurozone bleek dat de werkloosheid in mei is uitgekomen op 12,1 procent. Dat is even hoog als in de 4 voorgaande maanden. De inflatie in het eurogebied bleef in juli onveranderd op 1,6 procent.

Anheuser-Busch InBev steeg in Brussel bijna 7 procent. De grootste bierbrouwer ter wereld heeft in het tweede kwartaal meer winst gemaakt. Er werd meer duurder bier verkocht in de Verenigde Staten en in Azië namen de verkopen toe. Concurrent Heineken won in Amsterdam bijna 2 procent. De sterkste stijger in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een winst van ruim 4 procent.

KPN

Telefonieconcern KPN was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 1,2 procent. Verzekeraar Aegon stond 0,1 procent in de plus na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Informatieleverancier Wolters Kluwer, die woensdag halfjaarcijfers bekendmaakte, won 0,6 procent.

In de MidKap waren beleggers niet te spreken over de resultaten die Arcadis naar buiten bracht. Het advies- en ingenieursbureau stond onderaan met een verlies van bijna 6 procent. Ook de resultaten van BE Semiconductor Industries (Besi) stelden teleur. De toeleverancier aan de chipindustrie verloor meer dan 6 procent in waarde.

Bayer

Het Duitse chemieconcern Bayer liet bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten er minder zeker van te zijn dat de voor 2013 gestelde doelen gehaald zullen worden. Het aandeel behoorde echter met een winst van ruim 4 procent tot de sterkste stijgers in Frankfurt dankzij sterker dan verwachte verkopen van nieuwe medicijnen.

De euro was 1,3270 dollar waard, tegen 1,3260 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 103,57 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 106,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen