ANP6 mei '13 17:46

Zonder Londen weinig actie op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen kwamen maandag nauwelijks in beweging. Dat had alles te maken met het feit dat de FTSE in Londen, de voornaamste handelsvloer van Europa, vanwege een feestdag gesloten bleef. Daarnaast besloten beleggers tot een adempauze met het oog op een stortvloed aan bedrijfsresultaten later in de week.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent lager op 357,44 punten, terwijl de MidKap-index van middelgrote fondsen 0,8 procent steeg tot 353,34 punten. De DAX in Frankfurt daalde 0,1 procent, de CAC 40 in Parijs verloor 0,2 procent.

PostNL (min 3,9 procent) was een van de sterkste dalers in de AEX. Analisten verwachten dat de postbezorger een zwak eerste kwartaal doormaakte en dinsdag onder meer een fors nettoverlies rapporteert door een afboeking van honderden miljoenen op het belang van bijna 30 procent in TNT Express.

Air France-KLM

Air France-KLM ging het nog slechter af met een verlies van 4,3 procent. De luchtvaartcombinatie werd, evenals afgelopen vrijdag, door beleggers gestraft voor de tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal.

De sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen was technisch dienstverlener Imtech met een winst van 1,7 procent, op de voet gevolgd door speciaalchemieconcern DSM dat 1,3 procent steeg.

TKH Group

In de MidKap behoorde TKH Group tot de grootste stijgers met een plus van 2,7 procent. Het technologiebedrijf zag de winst in het eerste kwartaal met 18,5 procent afnemen, terwijl de omzet met ruim 10 procent toenam. Analisten zien ondanks het zwakke eerste kwartaal voldoende signalen van verbetering bij het bedrijf.

Op de lokale markt klom het aandeel Ajax 5,6 procent na het behalen van de 32e landstitel. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland is door het kampioenschap direct geplaatst voor de lucratieveChampions League. Eerder op de dag steeg het aandeel nog meer dan 12 procent.

De euro was 1,3067 dollar waard, tegen 1,3116 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 95,95 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder op 105,23 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen