ANP2 aug '13 13:46Aangepast op 2 aug '13 15:39

Celstraf en rijverbod voor doodrijder Donnie

DEN HAAG (ANP) - De 21-jarige Milen Y. is vrijdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 9 maanden celstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, wegens het doodrijden van de 13-jarige Donnie Rog. Ook raakt de man voor 4 jaar zijn rijbewijs kwijt.

Het vonnis betekent dat Y. toch de cel in moet. Het Openbaar Ministerie had slechts een voorwaardelijke celstraf geëist (4 maanden), naast een werkstraf van 240 uur en een rijverbod van 3 jaar. De rechtbank stelde de proeftijd op 6 jaar - aanzienlijk langer dan de gebruikelijke 2 jaar - om het ,,zeer zorgelijke en impulsieve'' rijgedrag van Y. in de gaten te houden.

De zaak was op slag landelijk nieuws toen er tijdens de zitting 2 weken geleden een matpartij in de rechtszaal ontstond, nadat de officier van justitie de strafeis had uitgesproken. Nabestaanden van Donnie belaagden de verdachte en gooiden met stoelen. De rechtbank zegt begrip te hebben voor de emoties, maar betreurt wat er is gebeurd en wijst eigenrichting van de hand. Het incident heeft geen enkele rol gespeeld bij de beoordeling van de zaak, benadrukte de rechter.

Onbegrijpelijk

,,De rechtbank heeft anders geoordeeld over de schuld'', zei een woordvoerster van het OM. ,,Wij concludeerden dat er sprake was van aanmerkelijk onvoorzichtig rijden, de rechtbank ziet het als een grove verkeersfout; dat zit daar één treetje boven.''

Milen Y. schepte Donnie op 9 juli vorig jaar jaar op de Van Boetzelaerlaan in Scheveningen. Hij reed veel te hard en het was druk op het kruispunt. Y. keek na de klap om en heeft Donnie en zijn fiets zien liggen. Dat hij is doorgereden, vindt de rechtbank onbegrijpelijk. Na het ongeluk maakte Y. nog vier keer een verkeersovertreding, waarmee hij geen blijk geeft van inzicht in zijn fouten, oordeelde de rechtbank.

Het OM wil het vonnis eerst goed bestuderen en kon vrijdag nog niets zeggen over een mogelijk hoger beroep.

Hetzelfde geldt voor advocate Jessica Heilbron. ,,Ik wil de zaak eerst goed doorspreken met mijn cliënt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen