ANP24 jan '13 13:33Aangepast op 24 jan '13 13:59

'Banken moeten nog veel werk verzetten'

EPA
EPA

LONDEN (AFN) - Banken in vooral Spanje, Italië, Ierland en Groot-Brittannië moeten nog grote bedragen reserveren om zich in te dekken tegen slechte leningen. Dat stelde kredietbeoordelaar Moody's donderdag in een rapport over de Europese bankensector.

,,We denken dat veel banken nog aanzienlijke bedragen moeten reserveren om hun balans op orde te krijgen'', stelde Moody's. ,,Sommige banken hebben de erkenning van hun verliezen uitgesteld. Dat uitstelgedrag beperkt hun mogelijkheden om geld uit te lenen en zadelt schuldeisers op met grote risico's.''

Moody's verwacht dat de kredietwaarderingen van de Europese banken dit jaar redelijk overeind zullen blijven. De kredietbeoordelaar wees er daarbij op dat de enorme onrust op de financiële markten de kredietpositiesvan de banken vorig jaar al stevig heeft geraakt. Zolang nieuwe schokken uitblijven, moet 2013 daarom voor minder aanpassingen in de ratings kunnen zorgen.

De aanhoudende bezuinigingen en de zwakke economische omstandigheden blijven echter een bedreiging voor de banken, net zoals de bijzonder lage rente. Die zet de winstgevendheid onder druk en kan banken ertoe aanzetten buitensporige risico's te nemen. Het sombere gemoed van ondernemers werkt evenmin in het voordeel van de banken, aldus Moody's.

Gerelateerde artikelen