ANP1 feb '13 08:53

Japanse tv-makers verbeteren resultaten

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft in het afgelopen kwartaal onverwacht een winst geboekt, geholpen door kostenbesparingen, verkopen van bezittingen en een zwakkere yen. Branchegenoot Sharp wist het verlies in het afgelopen kwartaal fors terug te dringen. Dat blijkt uit de resultaten die beide concerns vrijdag naar buiten brachten.

Panasonic, fabrikant van onder meer televisies en digitale camera's, boekte een nettowinst van 61 miljard yen (485 miljoen euro), tegen een verlies van 198 miljard yen een jaar eerder. Analisten rekenden gemiddeld juist op een verlies van 17 miljard yen. Sinds april vorig jaar verdwenen er 38.000 banen bij het bedrijf. Bij Sharp, dat naast televisies ook displays maakt voor iPads en iPhones, werd het nettoverlies teruggedrongen tot 36,7 miljard yen (292 miljoen euro), van 174 miljard yen een jaar daarvoor. Sharp schrapt 3000 banen.

Beide concerns profiteerden van een flinke verzwakking van de Japanse yen. Daardoor worden in het buitenland behaalde verkopen meer waard. Daarmee kon de dalende vraag naar televisies en consumentenelektronica deels worden gecompenseerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen