ANP7 mrt '13 11:49

Beurzen wachten op ECB

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdag beperkte winsten zien. Beleggers deden het rustig aan voorafgaand aan de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England.

,,Het blijft goed gaan op de beurzen. De markt krijgt veel positieve impulsen vanuit de VS, waar het verruimingsbeleid voorlopig niet zal worden gestaakt. De Amerikaanse huizenmarkt toont wat herstel en daardoor wordt ook de arbeidsmobiliteit weer groter. Dat is belangrijk voor de Amerikaanse economie, die geleidelijk aan steeds beter wordt. In Europa gaat het niet al te best, maar iedereen weet dat de ECB zal ingrijpen als het misgaat“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 348,36 punten. De MidKap bleef onveranderd op 536,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,2 en 0,4 procent.

Draghi

Marktpartijen verwachten dat de ECB geen wijzigingen in het monetaire beleid zal aanbrengen. Wel zal het begeleidende commentaar van centralebankpresident Mario Draghi nauwlettend worden gevolgd. Ook de Britse centrale bank zal waarschijnlijk het beleid niet wijzigen.

In Parijs klom Carrefour 4 procent. De Franse supermarktketen zag de winst en omzet in 2012 stijgen. De winsttoename was vooral het gevolg van eenmalige baten uit de verkoop van onderdelen.

Delhaize

Delhaize won in Brussel 2,7 procent ondanks dat de winst van de Belgische supermarktgroep in 2012 met zo'n 80 procent kelderde. De winstval was onder meer het gevolg van herstructureringskosten en afschrijvingen. De omzet van het concern steeg wel.

In de AEX gingen pakketbezorger TNT Express en postbedrijf PostNL aan kop met winsten van respectievelijk 2,3 en 1,8 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een min van meer dan 3 procent.

BAM

BAM klom 3,7 procent en was daarmee de grootste stijger in de MidKap. De malaise op de Nederlandse huizenmarkt heeft het bouwbedrijf vorig jaar diep in de rode cijfers gedrukt. BAM voorziet voorlopig weinig verbetering, maar volgens topman Nico de Vries zal het bedrijf in 2013 wel weer een nettowinst boeken.

De euro was 1,3016 dollar waard, tegen 1,2290 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 90,71 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 110,84 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen