ANP1 apr '13 10:02

India weigert patent aan Novartis

EPA
EPA

NEW DELHI (ANP) - De hoogste rechtbank in India heeft geweigerd een patent te verstrekken aan de Zwitserse farmaceut Novartis voor het kankermedicijn Glivec. De beslissing van de rechtbank heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor andere producenten van medicijnen en voor de manier waarop zij hun nieuwe middelen op de markt brengen.

Glivec was volgens de rechtbank geen nieuw medicijn, maar een aanpassing van een reeds bestaand middel. Daarvoor verstrekt India geen nieuwe patenten. De Indiase autoriteiten proberen dure medicijnen beter beschikbaar te maken voor de arme bevolking, door minder patenten te verstrekken en patentloze middelen na te laten maken.

De farmaceutische bedrijven vechten al jaren dit beleid aan omdat zij toegang willen tot de grote Indiase markt. Volgens juristen zullen de farmaceuten nu vaker proberen eerst in India een patent te krijgen en pas daarna de medicijnen in andere landen naar de markt te brengen. Daarnaast heeft het Indiase beleid ook gevolgen voor het onderzoek dat de bedrijven in India uitvoeren. Dat zal mogelijk op een lager pitje worden gezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen