ANP4 apr '13 08:20

Nikkei omhoog na besluit Bank of Japan

EPA
EPA

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Tokio liet donderdag tijdens een nerveuze handelssessie een opmerkelijk herstel zien. De handel stond vooral in het teken van de Bank of Japan, die zoals gehoopt de geldkraan verder opendraaide om de Japanse economie uit het slop te trekken. De Nikkei eindigde uiteindelijk 2,2 procent hoger op 12.634,54 punten. Kort voor de aankondiging van de Japanse centrale bank stond de Nikkei nog bijna 2 procent in de min.

De nieuwe bankgouverneur Haruhiko Kuroda maakte zijn belofte waar en kondigde een radicale wijziging van het monetaire beleid aan. De Bank of Japan gaat fors meer obligaties opkopen, in een poging de deflatie in het land een halt toe te roepen. Japan kampt al zo'n 15 jaar met dalende prijzen, wat een rem zet op de economische groei. Gemiddeld kocht de centrale bank in de afgelopen maanden voor 3,4 biljoen yen (ruim 28 miljard euro) per maand aan staatsobligaties. Kuroda heeft laten weten deze hoeveelheid te willen verdubbelen.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen verliezen zien in navolging van de negatieve stemming op Wall Street. De All Ordinaries in Sydney sloot 1 procent lager onder aanvoering van de Australische mijnbouwbedrijven. In Seoul zakte de Kospi 1,2 procent door de oplopende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. In China en Hongkong bleven de beurzen gesloten vanwege een nationale feestdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen