ANP16 jan '13 12:35

Tijdelijk geen aanbestedingen spooronderhoud

DEN HAAG (AFN) - Spoorbeheerder ProRail schrijft voorlopig geen nieuwe aanbestedingen uit voor onderhoud van het spoor. Dat liet het bedrijf woensdag weten in reactie op berichtgeving in de Volkskrant.

ProRail is eind november een onafhankelijk onderzoek gestart naar een omstreden aanbestedingsprocedure voor spoorwerkzaamheden in het Eemland (rondom Amersfoort). Zolang dat onderzoek loopt worden geen nieuwe procedures gestart.

De spoorbeheerder wees de betreffende opdracht toe aan aannemer Asset Rail, waarop de concurrent Strukton Rail bezwaar aantekende en zelfs een brandbrief naar de Tweede Kamer stuurde. Volgens Strukton zou ProRail gekozen hebben voor de aannemer die het onderhoud het goedkoopst wilde uitvoeren, waardoor de kwaliteit en veiligheid van het spoor in het geding kunnen komen. Door de bezuinigingen die ProRail doorvoert, zouden er onherroepelijk vertragingen ontstaan en mogelijk ernstige ongelukken, meende de aannemer.

Radiostilte

De betrokken partijen kunnen op dit moment niet inhoudelijk reageren, omdat gedurende het onderzoek een radiostilte is afgekondigd. ProRail geeft wel aan dat er bij de start van het onderzoek geen aanbestedingen meer liepen. Hierdoor hoeven er ook geen opdrachten worden stopgezet.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) liet in december al weten geen reden te zien om de uitbesteding van het spooronderhoud aan ProRail stil te leggen. Zij noemde de oproep van Strukton onvoldoende gefundeerd en voorbarig. Andere spoorbouwers hebben volgens de staatssecretaris juist aangegeven de manier waarop ProRail met aanbestedingen omgaat te steunen.

Gerelateerde artikelen