ANP20 jan '13 17:24

Beurzen krijgen stroom cijfers te verwerken

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Ook de komende week maakt weer een groot aantal grote bedrijven de resultaten over het laatste kwartaal van 2012 bekend. In Amsterdam springt vooral Unilever eruit. De Brits-Nederlandse producent van was- en voedingsmiddelen publiceert de cijfers woensdag.

Analisten gaan er gemiddeld van uit dat Unilever, een zwaargewicht op het Damrak, de omzet met bijna 9 procent heeft laten groeien tot ruim 12,5 miljard euro. Het concern heeft volgens de marktvorsers 4 procent meer verkocht. De rest van de omzetgroei zou zitten in prijsstijgingen en wisselkoerseffecten.

Detailhandelaar Beter Bed opent eveneens woensdag de boeken over het vierde kwartaal van vorig jaar. Donderdag volgen ook groothandels- en supermarktbedrijf Sligro en kabelmaatschappij Ziggo.

Apple

Apple is een van de vele Amerikaanse bedrijven die de kwartaalcijfers presenteren. De technologiegigant uit Cupertino maakt woensdag bekend hoeveel het in de belangrijke laatste maanden van 2012 verdiend heeft aan zijn iPhones, iPads, iPods en computers. Concurrent Google komt dinsdag met resultaten.

Andere grote Amerikaanse bedrijven die deze week de boeken openen, zijn computermaker IBM, chemiebedrijf DuPont, de industriereuzen 3M en United Technologies en hamburgerketen McDonalds. In Europa komen onder meer elektronicaconcern Siemens en softwaremaker SAP met kwartaalcijfers.

CBS

Ook op macro-economisch vlak krijgen beleggers aardig wat cijfers te verwerken. In Nederland brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt maandag verslag uit over het consumentenvertrouwen en de huizenprijzen. Later in de week volgen de consumptie van huishoudens en het producentenvertrouwen.

In de Verenigde Staten, waar de aandelenmarkten overigens maandag gesloten zijn in verband met de viering van Martin Luther King Day, ligt de nadruk op de huizenmarkt. Er komen deze week onder meer cijfers naar buiten over de hypotheekmarkt en over de verkoop van zowel nieuwe als bestaande woningen.

Gerelateerde artikelen