ANP23 jan '13 16:58

'Syrische rebellen plunderden kerken'

NEW YORK (ANP) - Het lijkt erop dat Syrische rebellen bewust heiligdommen van religieuze minderheden hebben vernield in het noorden van Syrië. Het geweld vond eind 2012 plaats, nadat de troepen van het regime van president Bashar al-Assad zich hadden teruggetrokken. Dat concludeerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) woensdag op basis van onderzoek.

HRW onderzocht incidenten in de provincie Latakia en in de provincie Idlib. Het geweld richtte zich tegen kerken en een sjiitisch heiligdom, aldus HRW. Het sjiisme is een stroming binnen de islam. Het bewust aanvallen van religieuze gebouwen die niet voor militaire doeleinden worden gebruikt, is een oorlogsmisdaad volgens internationaal recht.

Het geweld tegen religieuze gebouwen komt overigens niet alleen van de kant van de rebellen. Eerder bracht HRW al de vernieling van een moskee in Taftanaz, Idlib, in kaart. Daar zat het regime achter. HRW roept beide kanten op om het vernielen van gewijde plekken niet onbestraft te laten.

In Syrië woedt al bijna 2 jaar een opstand tegen het regime van Assad. Die heeft al tienduizenden mensen het leven gekost.

Gerelateerde artikelen